Sinds het voorjaar van 2023 hebben we een nieuw stuk land aan de landbouwweg kunnen pachten van BD-Grondbeheer. Iets meer dan de helft is weiland en op de andere helft is de afgelopen jaren biologisch dynamisch geteeld door Loverendaele en Eindelienge. Dit betekent dat we direct onze groenten daar biologisch gecertificeerd konden gaan telen! Waar we zijn begonnen op het land van Oest was nog niet biologisch gecertificeerd en mogen we daarom dit seizoen ‘in omschakeling’ noemen. Want de wijze waarop we teelden was natuurlijk al wel biologisch maar een certificering krijg je ( terecht ) niet zomaar. Onze certificering voor het land aan de landbouwweg vind je hier. Skal certificering

We hebben afgelopen seizoen ( ook omdat we laat konden starten) dan ook gebruikt om te kijken wat we nog konden gaan telen op het nieuwe stuk en hoe we dat het beste aan konden pakken. Het is namelijk veel ( véél ) groter dan we gewend zijn. Opschaling is dan echt even zoeken. Er moet een machine komen en andere gereedschappen voor het bewerken van de grond. En uitproberen wat een efficiënte manier van werken is voor wat betreft indeling gewassen en vruchtwisseling. Opschaling biedt ook kansen om uit te breiden met ‘bewaar’ gewassen en gewassen die langere tijd nodig hebben. Daar is nu immers plek voor. Gelukkig hebben we extra steun van een aantal van onze deelnemers als ‘hulptroepen’ bij grote klussen zoals aardappels poten ( en oogsten) en knoflook en herfst-ui planten. En natuurlijk bij onze ongelofelijk vele wied-uren!

Afgelopen seizoen hadden we zonnebloemen ( de soort die geschikt is voor eten en olie), aardpeer, daikon ( japanse radijs voor b.v. kimchi), prei, stengelui en knolselderij staan. De knoflook en herfstui is in oktober geplant. Om uit te proberen hebben we zeekool plantgoed gezet en wat spelt gezaaid. Verder als groenbemester rogge/wikke gezaaid en een deel alleen gemaaid omdat daar al voldoende groenbemester vanzelf staat (klaver). We hebben al succesvol een klein deel aardappelen geteeld en geoogst. En, wat minder succesvol, droogbonen.

Doe je ook mee?

Voor het nieuwe seizoen gaan we alle groenten telen die we normaal gesproken voor oogstgenoten zetten + bewaar groenten zoals aardappelen, ui, knoflook. We hebben dus ook plek voor meer oogstgenoten! Wil je ook graag genieten van biologische groenten, geteeld met oog voor biodiversiteit en duurzaamheid, en deze zelf oogsten op een fijne plek? Meld je dan aan als oogstgenoot voor een proefmaand of een heel seizoen/jaar via het formulier.

Bestellen?

Verder willen we op verzoek gaan leveren aan horeca-gelegenheden/cateraars/bio-winkels en hen laten meedenken met het teeltplan. We leveren alleen seizoensgroenten maar kunnen groenten leveren die anders niet eenvoudig te vinden zijn. En uiteraard vinden we het belangrijk om lokaal met een korte keten te kunnen leveren. Neem contact met ons op wanneer je daar belangstelling voor hebt. Dat kan met een mail naar tuinderij[at]plantalia.nl of bel of app naar 06 26462790.

Foto’s van afgelopen seizoen op de nieuwe locatie