Ga terug

Snijbiet rolletjes van Jikke

Libanees recept met snijbiet of druivenblad
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediƫnten
  

  • 2 bosjes snijbiet
  • 140 gram witte kort-korrelige rijst
  • 300 gram stevige rode tomaten in blokjes gesneden
  • 1/2 bosje lente ui ongeveer 50g in ringen gesneden
  • 1/2 bosje platbladige peterselie ongeveer 100g met stelen, gesneden en middelfijn gehakt (meeste stelen verwijderd)
  • 1 klein bosje munt ongeveer 50g met stelen, alleen het blad fijn gehakt
  • 2 eetlepels sumak
  • 1/3 theelepel kaneel
  • 3/4 theelepel pimentpoeder
  • 1/3 theelepel fijngemalen zwarte peper
  • zout naar smaak
  • 1 citroen sap van citroen naar smaak
  • olijfolie extra vergine

Instructies
 

  • Snij de stelen van de snijbiet. Grote bladeren kun je in 3en delen door eerst de bovenkant af te snijden, vanaf het punt dat de nerf dikker gaat worden. Snij de dikke nerf weg (fileer als het ware) en deel het blad dan overlangs. Bewaar alles, nerven en stelen, deze kunnen onderin de pan meekoken.
  • Leg de bladstukken netjes met de gladde kan naar onder in een vergiet en giet er voorzichtig kokend water over, dan zijn ze makkelijker te verwerken.
  • Sumak is poeder van een wilde plant uit het Middellandse Zee gebied. De smaak is wat zurig. Je kunt het bij iedere (Arabisch, Turkse Bazar kopen).
    Was de rijst en meng alles goed door elkaar. De vulling moet er een beetje uitzien als salade.
  • Doe wat vulling op een blad (gladde kant naar buiten) en vouw eerst zijkanten en daarna de lengte tot een rolletje, losjes, want de rijst moet nog garen en dan zet deze uit.
    Ditzelfde kan met wingerd/druif blad. Stelen wel afsnijden en ook eerst begieten met kokend water.
  • Je legt vervolgens schijven tomaat en de stelen van de snijbiet (optioneel) op de bodem vd pan. Dan leg je rolletjes van buiten in cirkels naar binnen, met de naad (losse flapje) naar beneden. Kook op zacht vuur ca 45 minuten. De bladeren moeten bijna onder staan .
  • Koud zijn ze ook erg lekker.
    Je houd stengels over en wat kleine stukjes blad. Die heb ik, op een bedje van aardappel schijfjes meegekookt, onder de mehshi/rolletjes dus.