Tuinderij Plantalia Zelfoogst- en pluktuinderij

Doe mee ochtend
Door het herfstige weer worden de werkdagen al wat korter en minder. Steeds meer wordt er opgeruimd en voorbereid voor het volgende seizoen. Er valt nog aardig wat te doen voordat de winter gaat invallen. Zoals knoflook planten, aardbeien uitlopers oogsten en uitplanten, distels trekken, paden bijwerken etc.

Mocht je zin hebben om een ochtend lekker aan de slag te gaan op de tuinderij met mede oogstgenoten dan wil ik je uitnodigen voor komende zaterdagochtend de 23ste (voor koffie en koek wordt gezorgd!). Ook een week later, de 30ste zal er een 'Doe mee' ochtend zijn. Laat wel even weten wanneer je komt helpen a.j.b. We starten van 9:30 tot 12:30 uur.


Wat is er te oogsten
Bij de bedden waar wat te oogsten valt staat een bamboestokje met een lintje. Waar deze niet staat is het niet de bedoeling om te oogsten! (met uitzondering van de sla en de aardbeien en kruiden)
Twijfel je ergens over aarzel dan niet te vragen.

We hebben voor wat betreft totale hoeveelheid groenten zeker voldoende maar er zijn verschillende groenten waar minder van is en die dus wat sneller op zijn. Ik ga er van uit dat we tot eind november zeker volop kunnen oogsten. Daarna zal het in december (of misschien wat later) langzaam gaan aflopen in totale hoeveelheid.

De zoete aardappel is geoogst, het was een kleine opbrengst. Verschillende mensen hebben al wat meegekregen maar ik kan ze niet buiten laten staan. Heb je nog geen zoete aardappel gehad laat dit dan even weten.

Het oogstbericht is veelal hetzelfde als vorige keer. Voor wat betreft het oogsten is er nog steeds knolvenkel. Verder zijn er nog wel bonen maar wordt het toch echt minder. Je vindt ze op tafel. Mochten ze daar op zijn dan kun je ze ook zelf plukken. Vooral de lage bonen zijn er nu nog.

Alleen een paar struiken kers-tomaatjes staan er van de tomaten nog.
De andijvie is er nog steeds, ook op een ander bed. Pak de grootste kroppen eerst. Er is in de rij andijvie nu ook raapsteel te oogsten. Snij deze iets boven de grond dan groeit het weer aan.
Er is veel bleek-selderij, die staan op verschillende bedden tussen de andere planten (als de kruiden). Je kunt een bos snijden, niet te laag dan groeien ze weer aan. Twijfel je of je de juiste hebt vraag het dan even.

Er zijn nog verschillende kruiden. Heel veel bladpeterselie bijvoorbeeld. Dit is zoveel dat je zeker kunt pakken om te drogen of in te vriezen. 
 
Er is natuurlijk snijbiet (snij dit per bosje ). 
Er zijn nog wat courgetten en een enkele pompoen. Als ze er zijn vind je ze op de tafel. De courgetten zijn nu toch echt bijna klaar. Pompoenen zijn er helaas ook niet veel.
Ook palmkool is er (van verschillende planten het blad pakken. Laat het hart ajb intact, dat is het groeipunt. Zo kunnen we er de hele herfst en winter van oogsten).
Ook de groenlof en roodlof is er nog, een deel van de roodlof moet nog groeien. 
Er is wel een mix van herfstsalade als snijsla (jonge snijbiet, sla, bladmosterd, rucola etc. door elkaar gezaaid). Snij het iets boven de grond af dan groeit het nogmaals aan. 

Er is een bed waar winterwortel uit geoogst kan worden. Het valt misschien niet mee deze er uit te halen. Hiervoor mag je ook de riek pakken (achter de caravan onder het afdak of op het bed) Er zijn ook winterwortelen die wat vraatschade hebben aan de bovenkant. Die haal ik er uit en deze vind je op tafel.

De knolselderij kan geoogst worden.
Er is ook bladmosterd. Zowel de groene als de paarse, ertussen staan de herfst-raapjes die mogen nog even groeien.
Ook kunnen er pastinaken geoogst worden. Het zal nog niet meevallen die er goed uit te krijgen, gebruik hiervoor de riek. 
Inmiddels is er spinazie, snij die af zoals de raapsteel.

De paarse boerenkool is goed gegroeid, snij daar de bladeren van verschillende planten (zoals bij de palmkool)
Ook is er weer wat spitskool. De spruitjes zijn er bij gekomen (het stokje staat aan het eind van het bed omdat vanaf daar het eerst geoogst kan worden).

De actuele plattegrond vind je hier

Amarant
De rode pluimen zien er goed uit en kunnen al geoogst worden. Knip of snij een pluim of pluimen af als je er mee wil nemen. De zaden/graan schud je er gemakkelijk uit. 

Wat komt er aan
Binnenkort is er prei en aardpeer (topinamboer).

Zuurdesembrood
Degenen die erbij waren met de BBQ hebben 'm al geproefd, het zuurdesembrood van Jeroen van de boerderij. Dat was een groot succes. Hij bakt nu ook op bestelling! 
Heb je belangstelling om (bij voorkeur met regelmaat) een brood te bestellen laat dit dan even weten. Dan gaan we kijken hoe dat het beste geregeld kan worden met afhalen enzo.
Op dit moment zijn er de volgende broden te bestellen:
Zuurdesem bruin batard eur 4,50
Zuurdesem licht batard eur 4,50
Zuurdesem rozijn/rozemarijn bol eur 5,00
Zuurdesem Tarwe/rogge batard met kummel eur 4,50
Andere varianten zijn in ontwikkeling.

Tot gauw op de tuinderij!

Karin
p.s. De boom ligt weer voor de ingang van de parkeerplaats. De camping is namelijk gesloten per oktober. Wanneer je met de auto komt kun je aan de weg parkeren of de boom op zij leggen en op de parkeerplaats parkeren. Vergeet dan niet deze weer terug te leggen wanneer je weggaat.

Facebook
Wijzig je abonnement    |    Bekijk online
Tuinderij Plantalia
Welzingseweg 2C, Ritthem | Tel: 06 26 46 27 90