Tuinderij Plantalia Zelfoogst- en pluktuinderij

Wat is er te oogsten
Bij de bedden waar wat te oogsten valt staat een bamboestokje met een lintje. Waar deze niet staat is het niet de bedoeling om te oogsten!! (met uitzondering van de sla en de aardbeien en kruiden)
Twijfel je ergens over aarzel dan niet te vragen.

Het is inmiddels echt herfst. Deels zijn de stokbonen klaar en de stokken verwijderd. Ook de groei is er wat uit bij de rest van de bonen en courgetten. Bedden worden opgeschoond en het laatste zaaigoed gaat er in zoals spinazie, veldsla en winterpostelein. Ook zijn er al voorbereidingen voor het volgende seizoen. De vroege tuinbonen kunnen gezaaid en knoflook en uitjes geplant. Er is al nieuwe compost is geleverd.

Voor het oogsten is er nog knolvenkel. Verder zijn er nog behoorlijk wat bonen. Je vindt ze op tafel. Mochten ze daar op zijn dan kun je ze ook zelf plukken. Het wordt al minder, mede door de harde wind waardoor er wat planten zijn beschadigt. 

Alleen een paar struiken kers-tomaatjes staan er van de tomaten nog.
De andijvie is er nog steeds, ook op een ander bed. Pak de grootste kroppen eerst. Er is in de rij andijvie nu ook raapsteel te oogsten. Snij deze iets boven de grond dan groeit het weer aan.
Er is veel bleek-selderij, die staan op verschillende bedden tussen de andere planten (als de kruiden). Je kunt een bos snijden, niet te laag dan groeien ze weer aan. Twijfel je of je de juiste hebt vraag het dan even.

Van de kruiden is er peterselie( blad), (snij)selderij, koriander-zaad, salie, munt, oregano, tijm, bonenkruid, bieslook, rozemarijn en maggi-plant. Hier en daar tussen de andere groenten kun je inmiddels ook dille, borage (komkommerkruid), citroenmelisse,  basilicum en oostindische kers vinden.
 
Er is natuurlijk snijbiet (snij dit per bosje ). 
Er zijn nog wat courgetten en een enkele pompoen. Als ze er zijn vind je ze op de tafel. Ook hiervoor geld dat wanneer ze daar op zijn je ook bij de planten kunt kijken of er nog aan hangt.
Ook palmkool is er nog (van verschillende planten het blad pakken. Laat het hart ajb intact, dat is het groeipunt. Zo kunnen we er de hele herfst en winter van oogsten).
Ook de groenlof en roodlof is er nog. Van de ijsbergsla kun je al even checken of er een kropje groot genoeg is.
Er is wel een mix van herfstsalade als snijsla (jonge snijbiet, sla, bladmosterd, rucola etc. door elkaar gezaaid). Snij het iets boven de grond af dan groeit het nogmaals aan. 

Er is een bed waar winterwortel uit geoogst kan worden. Het valt misschien niet mee deze er uit te halen. Hiervoor mag je ook de riek pakken (achter de caravan onder het afdak) Er zijn ook winterwortelen die wat vraatschade hebben aan de bovenkant. Die haal ik er uit en vind je op tafel.
Er zijn niet veel bietjes meer die groot genoeg zijn. Er is nog wat koolrabi, het blijkt geen goed seizoen er voor (veel vraatschade) maar je kunt er nog wat van oogsten.

De knolselderij kan geoogst worden.
Er is ook bladmosterd. Zowel de groene als de paarse, ertussen staan de herfst-raapjes die mogen nog even groeien.
Ook kunnen er pastinaken geoogst worden. Het zal nog niet meevallen die er goed uit te krijgen, gebruik hiervoor de riek. 
Inmiddels is er ook spinazie, snij die af zoals de raapsteel.

De actuele plattegrond vind je hier

Amarant
De rode pluimen zien er goed uit en kunnen al geoogst worden. Knip of snij een pluim of pluimen af als je er mee wil nemen. De zaden/graan schud je er gemakkelijk uit. Ook komt er dan rood kaf mee (dat schijnt ook als kleurstof gebruikt te kunnen worden) Mocht je een ideale manier gevonden hebben om het kaf te scheiden van het zaad dan hoor ik het graag!

Tot gauw op de tuinderij!

Karin
p.s. De boom ligt weer voor de ingang van de parkeerplaats. De camping is namelijk gesloten per oktober. Wanneer je met de auto komt kun je aan de weg parkeren of de boom op zij leggen en op de parkeerplaats parkeren. Vergeet dan niet deze weer terug te leggen wanneer je weggaat.

Facebook
Wijzig je abonnement    |    Bekijk online
Tuinderij Plantalia
Welzingseweg 2C, Ritthem | Tel: 06 26 46 27 90