Oogstbericht Bekijk online
Tuinderij Plantalia Zelfoogst- en pluktuinderij

Wat is er te oogsten

De vlaggetjes zijn gezet bij de bedden waar wat te oogsten valt. Oogst ook alleen daar, tenzij anders aangegeven. Kruiden en sla hebben geen vaste plek en vind je ook tussen de andere groenten. Daarvoor hoef je dus niet op de vlaggetjes te letten.

Veel van wat er te oogsten valt is hetzelfde als vorige week. Maar nu heeft het in ieder geval geregend!
De afgelopen week is er wel het één en ander veranderd. Er zijn bedden leeggehaald (laatste uien en alle peul/erwtenstruiken). Er is compost gekruid en er is veel gezaaid.
Ook veel van de geschoten sla is weggesneden. Als deze bloemen gaan vormen worden ze namelijk bitter. 

Er is nog wel wat sla en blad-cichorei, nieuwe sla komt er aan

Er is snijbiet. Niet zo veel nog maar de nieuwe komt er aan. Snij deze ook een paar cm boven de grond af als hele bos. Dan groeit deze weer mooi aan.

Veel van de knolvenkel gaat inmiddels schieten en groeit niet meer. Er is wat koolrabi maar een deel is nog wat te klein. 

Kruiden zijn er ook al veel, wie goed kijkt vind ook al de (paarse) basilicum en het bonenkruid. Vraag het anders even wanneer ik er ben.

Er staan nog vlaggetjes bij de komkommer (is ook te vinden in het bed bij de fruitbomen) en chinese kool. De komkommer is een soort die je al kunt plukken wanneer deze zo'n 20cm lang is. De chinese kool is nog wat klein maar zeker al goed te oogsten.

Wat komt er aan?

Ik heb al een aantal paarse sperziebonen en snijbonen gezien dus heel lang gaat dat zeker niet meer duren, Ook de courgetten en tomaten doen hun best. Mogelijk wat paprika's en een enkele aubergine ook.

Voortgang en Doe-mee ochtend

Degenen die regelmatig oogsten zullen gemerkt hebben dat ze me minder vaak tegen komen op de tuinderij. Er wordt namelijk ook volop gewerkt op het nieuw gepachte stuk. Op een klein deel ervan is wat aardappelen en groenten gezet en wat bonen gezaaid. De focus ligt nu vooral op het land daar leren kennen ( 'onkruid' onder controle krijgen!) en groenbemesters zaaien zodat we in het nieuwe seizoen daar goed van start kunnen. Verder gaan we stroken teelt toe passen met fruit bomen en struiken.

Ook op het huidige Plantalia is nog aardig wat te doen. Komende zaterdagochtend is er, zoals meestal de laatste zaterdag van de maand, weer een doe-mee ochtend!
Er valt te wieden, compost te kruien en gras te maaien. En verder is het natuurlijk gewoon gezellig. Heb je zin een paar uurtjes een handje toe te steken dan ben je welkom vanaf 9:30 uur. Voor koffie, thee en koek wordt gezorgd. Laat je wel even weten dat je komt?

Algemeen

Kom je voor het eerst oogsten kom dan op afspraak. Dan maak ik je wegwijs hoe het oogsten in z'n werk gaat.

Kom je eens per maand oogsten, of een groentetas halen. Laat dan ook even weten wanneer je wil komen.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat natuurlijk ook graag.

Tot gauw op de tuinderij!

Karin

Facebook
Wijzig je abonnement    |    Bekijk online
Tuinderij Plantalia
Welzingseweg 2C, Ritthem | Tel: 06 26 46 27 90