Tuinderij Plantalia Zelfoogst- en pluktuinderij

Doe mee - foutje

In de eerdere nieuwsbrief staat de datum van 29 oktober. Dat was niet de juiste datum. De doe-mee ochtend is verplaatst naar zaterdag 5 november. Laat het even weten als je er bij bent.

Samen aankoop actie Velt

Velt heeft een samen aankoop actie van biologische bonen (bruine, witte, kidney) en rode bieten. Velt leden krijgen korting maar ook niet leden kunnen meedoen. Lijkt het je wat? Laat het even weten dan stuur ik je de mail door. Het bestelformulier moet je uiterlijk de 20ste insturen.

Hoe oogst je het beste bladgroenten

Omdat ik merk dat het soms wat verwarrend wordt gevonden bij deze even in het kort wat uitleg.

Er zijn bladgroenten die gewoon weer doorgroeien zoals palmkool, russische bladkool, boerenkool en snijbiet. Zo hebben we er het hele najaar en mogelijk tot ver in de winter plezier van.

Van snijbiet snij je de hele bos (ook al zit er slecht blad tussen) een paar cm boven de grond af. Het slechte blad kan op de composthoop. Dat voorkomt dat het aan de plant gaat rotten waardoor andere bladeren ook slecht worden. Op dezelfde manier snij je bijv. ook raapsteel, rucola en bladmosterd

Van de palmkool, russische kool en boerenkool oogst je het blad vanaf de onderkant en haal je nooit het 'hart' (het midden waar de kleine blaadjes uit groeien) weg omdat de plant dan niet meer verder groeit. De grotere bladeren worden echt niet snel taai dus oogst die ook mee a.j.b. Het beste kun je enkele bladeren per plant oogsten.

Er zijn ook bladgroenten die je aan de grond kunt afsnijden omdat ze niet verder hoeven groeien. Zoals sla, andijvie, groenlof en roodlof. Dus trek ze er niet uit maar snij ze aan de grond af zodat de wortels van de plant in de grond blijven zitten.

Mocht je het niet meer precies weten dan kun je het natuurlijk altijd even vragen ;-) Bellen of appen o.i.d. kan uiteraard ook.

Wat is er te oogsten  

Er is niet veel veranderd t.o.v. vorige week. De zomerpostelein is weg maar in hetzelfde bed krijgen nu de bietjes de kans verder te groeien. De grootsten ervan kunnen worden geoogst. Er is ook nog wat stengelui.
De paarse scheutjes broccoli moet gesneden worden, dan blijft het doorgroeien.

De groene en gekleurde snijbiet is nog te oogsten. 
De russische bladkool en de palmkool kan geoogst worden.

Het is wat zoeken maar er staat hier en daar nog wat sla en uiteraard zijn er nog allerlei kruiden.

Er zijn paarse, groene en gele stokbonen. Het wordt steeds wat minder maar er komt nog wel af.
Ik pluk ze om de dag, als ze er zijn dan vind je ze in een emmer bij de caravan. Omdat ik er niet altijd toe kom te plukken vanwege slecht weer mag je ook zelf even kijken of er nog wat te plukken valt. Dit geldt ook voor de courgetten en tomaten. Er zijn inmiddels wat paprika's, pepers en aubergines bijgekomen.
De nog gave groene tomaten staan nu ook in een kratje. Je kunt ze meenemen om te verwerken (chutney b.v.) of proberen of ze binnen nog nakleuren.

De appels in de kratjes komen van oogstgenoot Marja Trimpe-Burger. Het zijn val appeltjes, dus wacht niet te lang er wat mee te doen als je ze meeneemt.

De russische bladkool en de palmkool kan geoogst worden.

Er is nog wat rode- en witte kool. Over niet al te lange tijd is ook van het bed met nieuwe rode kolen te oogsten.  De knolvenkel is nog steeds wat aan de kleine kant maar er gaan er al schieten dus ze mogen geoogst worden.

De andijvie is hard gegroeid en kan geoogst worden. De groenlof die er naast staat is nog te klein en kun je nog even laten staan. Ook is er nu raapsteel om te snijden.

Wat komt er aan 

De boerenkool, roodlof, groenlof en rucola moeten nog wat groeien. 

Plattegrond

De actuele plattegrond vind je hier.

Algemeen

  • Kom je voor het eerst oogsten als nieuwe oogstdeelnemer of voor de start van een proefmaand? Kom dan langs wanneer ik er ook ben, dan leg ik je uit hoe het werkt. Bel even of stuur een appje. Ik ben er bijna elke dag vanaf 10:00 tot 16:00 (maar dus niet altijd en niet op zondag ;-))
  • Ben je 'vriend van' en kom je 1x per maand oogsten? Dan kun je prima langskomen. Laat wel even weten wanneer je komt.
  • Ben je 'vriend van' en kom je 1x per maand een groentetas ophalen? Laat dan even weten wanneer je deze wil komen ophalen.

Tot gauw op de tuinderij!

Karin

Facebook
Wijzig je abonnement    |    Bekijk online
Tuinderij Plantalia
Welzingseweg 2C, Ritthem | Tel: 06 26 46 27 90